Tervetuloa retkelle!

Tervetuloa nauttimaan Vartiosaaresta!

 

OPASKARTTA

Jan Strangin opaskartta

Vartiosaari Helsingin kaupungin sivuilla

Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon myös laitetaan kelirikkoaikana kävelylaverit. Toinen pääylityspaikka on Tammisalonpuistosta Jatasalmen ylitse. Jääylitykset tapahtuvat luonnollisesti omalla vastuulla. Koko talven ajan vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapein kohta, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä.

Muistathan olla varovainen aina jäällä liikkuessasi! Älä liiku yksin tuntemattomilla jäillä, pidä naskalit mukana!

Jätäthän pyöräsi mantereelle! Maastopyöräilijät ovat tehneet pahaa jälkeä varsinkin talvisin liikkuessaan Vartiosaaren herkässä luonnossa.

Muistathan pitää koirasi aina, myös talvisin kytkettynä saaristossa liikkuessasi.

Ilmatieteen laitoksen ajankohtainen linkki jäätilanteeseen

Toukokuussa alkaa Reposalmen lauttureiden järjestämä sähkövenekuljetuspalvelu Reposalmen yli. Lisäksi kesäisin Vartiosaareen kuljetaan Suomen saaristokuljetuksen reittiliikenteellä, jonka lähdöt ovat Hakaniemestä, Vuosaaresta ja Reposalmesta (Reposalmentien päästä) Laajasalosta.  Ohessa Suomen saaristokuljetuksen reittiliikenteen aikataulu reitille Hakaniemi-Herttoniemi-Laajasalo-Vartiosaari-Satamasaari-Iiluoto-Vuosaari, huomaathan, että aikataulu alku- ja loppukesälle poikkeaa keskikesän aikataulustaAikataulu 2021

Terveysvaikutteisen luontopolun Viikinkikallioineen (alle 3 km) ehtii kiertämään 2 tunnissa, mutta esim. lapsiperheille se on hieman kiireinen aikataulu, parempi on tuo 5 tunnin optio. Luontopolulla on siirtolohkare, hiidenkirnu, viidakko-aarnilehto, 100-vuotias talli vuohineen, kansalllismaisema-näköalakallio, tapionpöytä, jatulintarha sekä avotaivainen liuskekivikirkko.

MELOMALLA

Melojalle sopivin rantautumispaikka on saaren pohjoiskoilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama Ramsinsalmen suulla.

OMALLA VENEELLÄ

Tammisalon puolella Pässilahden perällä on kaupungin omistama laituri, johon voi kiinnittäytyä lyhytaikaisesti. Reposalmen yhteysaluslaituriin kiinnittäytyminen on kielletty. On hyvä muistaa, että muut laiturit ovat yksityisiä ja ne eivät ole vierailijoiden käytettävissä. 

Pop-up -kahvila

Vartiosaaren Pop-up -kahvila oli vuonna 2021 auki la-su klo 11-17 kesä- elokuun ajan, tulevasta kesästä ei vielä ole tietoa. Katso Visit Vartiosaari -facebooksivulta poikkeukset (säävaraus).