Tervetuloa talviretkelle!

Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon myös laitetaan kelirikkoaikana kävelylaverit. Toinen pääylityspaikka on Tammisalonpuistosta Jatasalmen ylitse. Jääylitykset tapahtuvat luonnollisesti omalla vastuulla. Koko talven ajan vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapein kohta, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä.

16.2.2019 Reposalmessa oli jäätä noin 30 cm. Turvalliset reitit Vartiosaareen ovat Reposalmesta tuleva lavereiden päällä oleva polku ja Tammisalon puistosta tuleva jääpolku. Lumen alla oli helmikuun alussa paksu kerros märkää sohjoa, joka vähitellen on kovettunut, mutta paikoitellen jalka saattaa vielä painua jään kuorikerroksen läpi. Liukuesteet ovat nyt jäällä liikkuessa tarpeen.

Vartiosaaren polut olivat 16.2. paikoin pahoin jäässä, joten kenkien liukuesteet ja jopa sauvat ovat tarpeen.

Jos käytettävissäsi on lumikengät, nyt on oivallinen tilaisuus tulla samoilemaan Vartiosaareen! Helsingin kirjastojen lumikenkätilanne

Ilmatieteen laitoksen ajankohtainen linkki jäätilanteeseen

Muistathan olla varovainen aina jäällä liikkuessasi! Älä liiku yksin tuntemattomilla jäillä, pidä naskalit mukana!

Muistathan myös, että saaristossa koirat on pidettävä kytkettynä myös talvisin.

OPASKARTTA

Jan Strangin opaskartta

Vartiosaari Helsingin kaupungin sivuilla

Kesäisin Vartiosaareen kuljetaan Suomen saaristokuljetuksen reittiliikenteellä. Lähdöt ovat Hakaniemestä, Vuosaaresta ja Reposalmesta (Reposalmentie) Laajasalosta. Vartiosaari-seura on tukenut reittiliikennettä siten, että vuoroveneen pysähtyessä Vartiosaareen yhteys on myös takaisin Reposalmeen.

Ohessa Suomen saaristokuljetuksen reittiliikenteen aikataulu reitille Hakaniemi-Herttoniemi-Laajasalo-Vartiosaari-Satamasaari-Iiluoto-Vuosaari, huomaathan, että aikataulu alku- ja loppukesälle poikkeaa keskikesän aikataulustaAikataulu 2018

Terveysvaikutteisen luontopolun Viikinkikallioineen (alle 3 km) ehtii kiertämään 2 tunnissa, mutta esim. lapsiperheille se on hieman kiire aikataulu, reilumpi on tuo 5 tunnin optio. Luontopolulla on siirtolohkare, hiidenkirnu, viidakko-aarnilehto, 100-vuotias talli vuohineen, kansalllismaisema-näköalakallio, tapionpöytä, jatulintarha sekä avotaivainen liuskekivikirkko.

MELOMALLA

Melojalle sopivin rantautumispaikka on saaren pohjoiskoilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama.