Liikkuminen saaressa, saaren kartta ja nähtävyydet

Vartiosaari on 90-prosenttisesti Helsingin kaupungin maata. Saaressa voi liikkua samoin ehdoin kuin muissakin kaupunkimetsissä. Huvilat sijoittuvat vyöksi rannoille ja saaren sisäosa muodostaa laajan yhtenäisen luontoalueen ilman pihapiirejä.

Saaren polku- ja kärrytieverkosto on hyvä ja johtaa kauneimmille paikoille. Karuimmilla maastonkohdilla on suotavaa pysyä poluilla, etteivät tallomiselle arat jäkälät kärsi. Suurelta osin maasto on kuitenkin sienestystä ja muuta vapaata vaellusta kestävää tuoretta kangasta.

 

Ohessa Vartiosaaren kartta, tarkemman retkeilykartan löydät etusivulta
uusikartta

 

TÄSSÄ KARTASSA SAAREN PÄÄPOLKUJA
Saaressa kulkee myös lukuisia pienempiä polkuja pääpolkujen väleissä. Muista kunnioittaa

pihapiirien rauhaa ja luontoa.

1 Reposalmi – päälaituri
2 Popup kahvila
3 Siirtolohkare, lomaranta, uintimahdollisuus
4 Sunnavikin puisto
5 Suomen ainoa rantaruttojuuren kasvusto
6 Hiidenkirnu
7 Kotkansiipilehto

8 Terveyspolku
9 Kärrytie, puutarhapalstat
10 Talli
11 Vartiokallio, kansallismaisema
12 Tapionpöytä
13 Jatulintarha
14 Tonttukirkko (metsäkirkko)
15 Nuta

Oheisesta linkistä saat tulostettavan kartan.
Vartiosaaren kartta

Terveysluontopolku Vartiosaaressa.

Luonto edistää tutkitusti terveyttä. Vartiosaareen on tehty Sitran kokeiluhankkeena Suomessa uudentyyppinen elämyksellinen terveysluontopolku. Se johdattaa tiedon ja harjoitteiden kautta hyvinvoinnin kohentumiseen. Polkua testattiin keväällä 2013 koeryhmin, joiden osallistujien ikähaarukka oli 4-89 vuotta. Pilottitutkimuksessa havaittiin muun muassa keskittymiskyvyn, levollisuuden ja tyytyväisyyden kohoamista sekä verenpaineen laskua.IMG_3841

Omatoimisesti kierrettävä polku on mitaltaan noin 2,5 kilometriä ja siinä on 14 kohdetta, muun muassa kotkansiipilehto, vartiokallio ja metsäkirkko. Maisemallisesti monipuolinen reitti mukailee Vartiosaaren aiempaa luontopolkua, joka valittiin 2002 Suomen parhaimmaksi luontopoluksi.

http://www.sitra.fi/julkaisut/Esitteet/2013/Terveysluontopolku_esite.pdf

Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon myös laitetaan kelirikkoaikana kävelylaverit. Toinen pääylityspaikka on Tammisalonpuistosta Jatasalmen ylitse. Jääylitykset tapahtuvat luonnollisesti omalla vastuulla. Vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapeimmassa kohdassa, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä.

Ilmatieteen laitoksen sivuilla on ajankohtainen linkki jäätilanteeseen: http://cdn.fmi.fi/marine-observations/products/ice-charts/latest-full-color-ice-chart.pdf

Muistathan olla varovainen aina jäällä liikkuessasi! Älä liiku yksin tuntemattomilla jäillä, pidä naskalit mukana!

 

Lataa esite tästä.

terveyspolku