Yhteydet Vartiosaareen

VARTIOSAAREN POLUT VANHOINE JUURAKOINEEN JA SILOKALLIOINEEN OVAT VARSIN HERKKIÄ, JÄTÄTHÄN POLKUPYÖRÄSI MANTEREELLE! 

Vartiosaari on kooltaan vain alle neliökilometrin, joten pyörä on tarpeeton ja saaressa ei ole maastopyöräilyyn tarkoitettuja kohteita.  Ajattelemattomat talvipyöräilijät ovat jälleen tammikuussa 2022 jättäneet pysyviä nastarenkaiden jälkiä silokallioihin ja vaurioittaneet puiden juuria. Luontopolun pinta on haketettu kesällä 2020, se soveltuu hyvin lenkkeilyyn, mutta pyöräily pilaa sen rakenteen.

Muistathan, että kunnollinen vierailija ei jätä roskia, pitää koiransa saaristossa aina kytkettynä eikä tee avotulta. Helsingin ulkoilualueiden yleiset järjestyssäännöt kieltävät koirien irrallaan pitämisen. 

Muistathan, että droonailu toisten pihoilla tai niiden liepeillä täyttää salakatselun tunnusmerkit ja on laitonta!

Muistathan myös kunnioittaa kaikkien talojen pihapiirien kotirauhaa. Vartiosaaressa ei ole julkisia rakennuksia.

TALVELLA

Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon laitetaan kävelylaverit. Toinen ylityspaikka on Tammisalonpuistosta Jatasalmen ylitse. Jääylitykset tapahtuvat aina omalla vastuulla. Koko talven ajan vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapeimmassa kohdassa, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä. Tätä kirjoitettaessa helmikuun puolivälissä 2022 Ramsinsalmi näyttää näköalakalliolta katsottuna avoimelta. Tammi-helmikuun vaihteessa salmi oli osittain avoin ja reunoilla on lukuisia petollisia kohtia, joissa jääpeite on alle sentin paksuinen.

KESÄLLÄ

Vartiosaareen kuljetaan FRS Finlandin reittiliikenteellä. Lähdöt ovat Hakaniemestä, Vuosaaresta ja Reposalmesta (Reposalmentie) Laajasalosta. Vartiosaari-seura on tukenut reittiliikennettä siten, että vuoroveneen pysähtyessä Vartiosaareen yhteys on myös takaisin Reposalmeen. Pandemiatilanne voi vaikuttaa palveluun. Ajankohtainen tilanne kannattaa tarkastaa FRS Finlandin sivuilta.

AIKATAULUT 2021

 Pysäkkiaika on +/- 5 minuuttia aikataulussa ilmoitetusta ajasta pois lukien lähtö- ja päätepysäkit, joten olethan ajoissa paikalla. Mahdolliset muutokset ja lippujen hinnat liikennöitsijän internetsivuilta. Suora puhelinnumero laivalle on 050 5355219. Tervetuloa! Reittiä liikennöivään Okeanokseen pääse pyörätuolilla.

Reittiliikenteen aikataulu Kalasatama-Herttoniemi-Laajasalo-Vartiosaari-Satamasaari-Iiluoto-Vuosaari

Kesällä 2021 alkoi myös Reposalmen lauttureiden järjestämä sähköveneyhteys Reposalmessa.

MELOMALLA

Melojalle sopivin rantautumispaikka on saaren pohjoiskoilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama.

OMALLA VENEELLÄ

Pääosa laitureista on kiinteistöjen omassa käytössä, mutta aivan Pässilahden pohjukassa olevaan pitkään laituriin voi  kiinnittäytyä lyhytaikaisesti. Rantaruttojuuren kasvupaikan vieressä oleva laituri vaurioitui 9-11.4. jäidenlähdössä ja ponttooniosa hinattiin pois, joten sinne ei kesällä 2021 ole mahdollista kiinnittäytyä. Sijainti ks. opaskartta.

Reposalmen yhteyslaiturit ovat vain yhteysliikennettä varten, niihin ei saa kiinnittäytyä!

Vartiosaaren pohjoisosassa Tammisalon puistoa vastapäätä oleva pitkä laituri on yksityinen, myöskään siihen ei saa kiinnittäytyä! Luvatta kiinnitetyt veneet poistetaan.

Pop-up -kahvila

Vartiosaaren Pop-up -kahvila oli avoinna vuonna 2020 kesä- elokuun ajan. Kahvilan pitäjä vaihtelee.