Vartiosaari on 90-prosenttisesti Helsingin kaupungin maata. Saaressa voi liikkua samoin ehdoin kuin muissakin kaupunkimetsissä. Huvilat sijoittuvat vyöksi rannoille ja saaren sisäosa muodostaa laajan yhtenäisen luontoalueen ilman pihapiirejä.
Saaren polku- ja kärrytieverkosto on hyvä ja johtaa kauneimmille paikoille. Karuimmilla maastonkohdilla on suotavaa pysyä poluilla, etteivät tallomiselle arat jäkälät kärsi. Portaat on tehty suojaamaan arkoja maaston kohtia, käytä siis niitä! Älä myöskään pyöräile Vartiosaaren luonnossa tai pienemmillä poluilla, ajattelemattomat pyöräilijät ovat saaneet aikaan pysyviä vaurioita polkujen juurakoille, tulevien luonnonsuojelualueiden varvikoille ja nastarenkailla silokalliopinnoille. Sitä ei myöskään aina ole ymmärretty, että luontopolun portaat on rakennettu suojaamaan herkkiä luontokohteita ohjaamalla kulku portaikkoon. Suurelta osin maasto on kuitenkin sienestystä ja muuta varovaista vaellusta kestävää tuoretta kangasta.
Vartiosaaressa ei ole jätepisteitä, huolehdithan omat roskasi mukaasi.
Jos otat koiran mukaan Vartiosaareen, muistathan, että koirat tulee saaristossa pitää aina kytkettynä.
Reposalmentiellä ja Reposalmen lähettyvillä ei ole julkista pysäköintiä, autottomaan Vartiosaareen kannattaa tulla julkisilla! Tästä näet sijainnin, bussi 89 toi lähimmäs, Reposalmentien päähän
Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon myös laitetaan kelirikkoaikana kävelylaverit. Toinen pääylityspaikka on Tammisalonpuistosta Jatasalmen ylitse. Jääylitykset tapahtuvat luonnollisesti omalla vastuulla. Paksun lumen alla on paksu kerros märkää sohjoa, joten korkeavartiset vedenkestävät jalkineet ovat tarpeen! Koko talven ajan vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapeimmassa kohdassa, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä.
Ilmatieteen laitoksen sivuilla on ajankohtainen linkki jäätilanteeseen: http://cdn.fmi.fi/marine-observations/products/ice-charts/latest-full-color-ice-chart.pdf
Muistathan olla varovainen aina jäällä liikkuessasi! Älä liiku yksin tuntemattomilla jäillä, pidä naskalit mukana!
Ohessa Vartiosaaren kartta, tarkemman retkeilykartan löydät etusivulta
pihapiirien rauhaa ja luontoa.
8 Terveyspolku
9 Kärrytie, puutarhapalstat
10 Talli
11 Vartiokallio, kansallismaisema
12 Tapionpöytä
13 Jatulintarha
14 Tonttukirkko (metsäkirkko)
15 Nuta
Oheisesta linkistä saat tulostettavan kartan.
Vartiosaaren kartta
Terveysluontopolku Vartiosaaressa.
Luonto edistää tutkitusti terveyttä. Vartiosaareen on tehty Sitran kokeiluhankkeena Suomessa uudentyyppinen elämyksellinen terveysluontopolku. Se johdattaa tiedon ja harjoitteiden kautta hyvinvoinnin kohentumiseen. Polkua testattiin keväällä 2013 koeryhmin, joiden osallistujien ikähaarukka oli 4-89 vuotta. Pilottitutkimuksessa havaittiin muun muassa keskittymiskyvyn, levollisuuden ja tyytyväisyyden kohoamista sekä verenpaineen laskua.
Omatoimisesti kierrettävä polku on mitaltaan noin 2,5 kilometriä ja siinä on 14 kohdetta, muun muassa kotkansiipilehto, vartiokallio ja metsäkirkko. Maisemallisesti monipuolinen reitti mukailee Vartiosaaren aiempaa luontopolkua, joka valittiin 2002 Suomen parhaimmaksi luontopoluksi.
http://www.sitra.fi/julkaisut/Esitteet/2013/Terveysluontopolku_esite.pdf