Vartiosaaren viljelypalstat

Vartiosaari-seura ry hallinnoi Vartiosaaressa olevaa palsta-aluetta.

Viljelijän tulee olla helsinkiläinen.

Tarjolla on puolikkaita (noin puoli aaria) ja kokonaisia (noin aarin) palstoja.

Palstojen vuokrahinnat vuonna 2024:
Vartiosaari-seuran jäsenille: kokonainen palsta 35 euroa, puolikas palsta 17,50 euroa. Ei-jäsenille: kokonainen palsta 40 euroa, puolikas palsta 20 euroa.

Palstaa voi hakea lähettämällä yhteystietonsa (nimen, osoitteen, sähköpostiosoitteen ja puhelinnumeron) sähköpostiin palstavastaavavartiosaari(at)gmail.com. Vapautuvat palstat jaetaan jonotusjärjestyksessä. Palstan saaneeseen olemme yhteydessä sähköpostitse, joten kevään ja kesän aikana kannattaa seurata sähköpostia (myös roskapostia). Muistathan aina päivittää yhteystietosi, mikäli ne muuttuvat, laittamalla uudet tiedot osoitteeseen palstavastaavavartiosaari(at)gmail.com
Viljelijä ei voi luovuttaa palstaa eteenpäin. Jos viljely päättyy, palstaviljelijä irtisanoo vuokrasopimuksen ja yhdistys hoitaa vapautuneen palstan vuokraamisen. Palstasta luopumisesta ilmoita sähköpostilla palstavastaavavartiosaari(at)gmail.com

Palstaviljelijän muistilista:
1. Muista maksaa palstamaksu ajallaan.
2. Palstaa on viljeltävä ja se on pidettävä hoidettuna. Viljely on aloitettava 1.6. mennessä. Tämän jälkeen, jos palsta on viljelemättä, sitä tarjotaan jonossa seuraavalle, mikäli et ole ollut asiasta yhteydessä palstavastaavaan.
3. Sitoudut noudattamaan Helsingin kaupungin puisto-osaston virallisia käyttö- ja hoito-ohjeita https://www.hel.fi/static/hkr/julkaisut/ohjeet/viljelypalstojen-k%C3%A4ytt%C3%B6-ja-hoito-ohje.pdf
4. Viljelijöitä informoidaan palstaan liittyvissä asioissa sähköpostitse. Sähköpostit tulevat Vartiosaari-seuran sähköpostiosoitteesta. Lisäksi viljelyyn liittyvää keskustelua käydään palstan WhatsApp:ssa sekä Facebook-ryhmässä.

5. Kun viljelijä ei jatka palstan viljelyä, tulee hänen palauttaa palsta tavaroista tyhjennettynä Vartiosaari-seuran palstavastaavalle. Hyväkuntoisen työkalulaatikon ja kompostikehikon voi jättää, mutta lukot on poistettava.
6. Viljelijän on vietävä kaikki maatumaton jäte (muovi, puu, lasi yms.) pois alueelta.
7. Viljelijöiden tulee huolehtia palstoilla olevien käytävien hoidosta kukin oman palstansa kohdalta. Viljelijät huolehtivat myös ojien ja uomien reunojen niittämisestä kukin oman palstansa kohdalta. Viljelypalstoja ympäröiviä ojia ei saa täyttää kasvijätteellä.

Viljeltävät kasvit ja hoito 

  • Palstalla saa kasvattaa hyötykasvien ja kukkien lisäksi enintään 1,5 m:n korkuisiksi kasvavia marjapensaita. Marjapensaiden istutusetäisyys palstan rajasta tulee olla 1,5 metriä. Muut puuvartiset kasvit, kuten puut ja ruusut, eivät kuulu palstoille.  
  • Kasvit on sijoiteltava siten, että ne ovat hoidettavissa palstalta käsin ja että niistä ei aiheudu haittaa muille viljelijöille.
  • Rikkaruohot on kitkettävä ennen kukintaa.
  • Käytä viljelyssä vain luonnonmukaisia kasvinsuojelu- tai torjunta-aineita.
  • Viljelijät ovat velvollisia pitämään auki viljelypalsta-alueen kuivatukseen tarkoitetun ojaverkoston ja estämään kasvien leviämisen palstalta ojiin.
  • Älä viljele palstalla haitallisia vieraskasvilajeja. Ne heikentävät luonnon monimuotoisuutta. Viljelijöiden tulee torjua haitalliset vieraskasvit koko viljelypalsta-alueella. 

Vartiosaari-seura ry:n Palstavastaava Susanna Hyypiä