Yhteydet Vartiosaareen

VARTIOSAAREN POLUT VANHOINE JUURAKOINEEN JA SILOKALLIOINEEN OVAT VARSIN HERKKIÄ, JÄTÄTHÄN POLKUPYÖRÄSI MANTEREELLE! 

Vartiosaari on kooltaan vain alle neliökilometrin, joten pyörä on tarpeeton ja saaressa ei ole maastopyöräilyyn tarkoitettuja kohteita.  Ajattelemattomat talvipyöräilijät tekivät tammikuussa 2022  pysyviä nastarenkaiden jälkiä silokallioihin, vaurioittivat luonnonsuojelualueiksi varatuilla alueilla puiden juuria sekä tuhosivat kangasmetsien varvikoita. Pyöräilijät vaurioittivat nastarenkailla viimeksi helmikuun alussa 2023 luontopolulla ajaessaan puiden juuria.  Luontopolun pinta on haketettu kesällä 2020, se soveltuu hyvin lenkkeilyyn, mutta pyöräily pilaa sen rakenteen. Pyöräilijät eivät myöskään vielä tammikuussa 2024 näytä ymmärtäneen, että luontopolun portaat on nimenomaan rakennettu suojaamaan herkkiä maastokohtia ja ohjaamaan kulun portaisiin.

Muistathan, että kunnollinen vierailija ei jätä roskia, pitää koiransa saaristossa aina kytkettynä eikä tee avotulta. Helsingin ulkoilualueiden yleiset järjestyssäännöt kieltävät koirien irrallaan pitämisen. 

Muistathan, että droonailu toisten pihoilla tai niiden liepeillä täyttää salakatselun tunnusmerkit ja on laitonta!

Muistathan myös kunnioittaa kaikkien talojen pihapiirien kotirauhaa. Vartiosaaressa ei ole julkisia rakennuksia.

TALVELLA

Jäiden aikaan saareen kuljetaan eniten Reposalmesta, johon laitetaan kävelylaverit. Jääylitykset tapahtuvat aina omalla vastuulla. Toinen ylityspaikka on Tammisalonpuistosta Vartiosaaren lentokonehangaarin ja nk. Kylänlaiturin kohdalle. Koko talven ajan vältettävät virtapaikat ovat Ramsinsalmen ulkosuun kapeikko ja Jatasalmen kapeimmassa kohdassa, jossa Vartiosaaren ja mantereen väli on vain parikymmentä metriä.

KESÄLLÄ

Reposalmen lauttureiden järjestämä sähköveneyhteys aloitti 2021 Reposalmessa.

Reittiliikenne

Vartiosaareen pääsee myös FRS Finlandin reittiliikenteellä. Lähdöt ovat Hakaniemestä, Vuosaaresta ja Reposalmesta (Reposalmentie) Laajasalosta. Vartiosaari-seura on tukenut reittiliikennettä siten, että vuoroveneen pysähtyessä Vartiosaareen yhteys on myös takaisin Reposalmeen.  Ajankohtainen tilanne kannattaa tarkastaa FRS Finlandin sivuilta.

AIKATAULUT 2023

 Pysäkkiaika on +/- 5 minuuttia aikataulussa ilmoitetusta ajasta pois lukien lähtö- ja päätepysäkit, joten olethan ajoissa paikalla. Mahdolliset muutokset ja lippujen hinnat liikennöitsijän internetsivuilta. Suora puhelinnumero laivalle on 050 5355219. Tervetuloa! Reittiä liikennöivään Okeanokseen pääse pyörätuolilla.

Reittiliikenteen aikataulu Kalasatama-Herttoniemi-Laajasalo-Vartiosaari-Satamasaari-Iiluoto-Vuosaari

MELOMALLA

Melojalle sopivin rantautumispaikka on saaren pohjoiskoilliskulmassa oleva hiekkarantainen poukama.

OMALLA VENEELLÄ

Pääosa laitureista on kiinteistöjen omassa käytössä, mutta aivan Pässilahden pohjukassa olevaan pitkään laituriin voi  kiinnittäytyä lyhytaikaisesti. Rantaruttojuuren kasvupaikan vieressä oleva laituri vaurioitui 9-11.4.2022 jäidenlähdössä ja ponttooniosa hinattiin pois, joten sinne ei ole mahdollista kiinnittäytyä. Sijainti ks. opaskartta.

Reposalmen yhteyslaiturit ovat vain yhteysliikennettä varten, niihin ei saa kiinnittäytyä!

Vartiosaaren pohjoisosassa Tammisalon puistoa vastapäätä oleva pitkä laituri on yksityinen, myöskään siihen ei saa kiinnittäytyä! Luvatta kiinnitetyt veneet poistetaan.