Allekirjoita kuntalaisaloite nyt, pelastetaan Vartiosaari.

Aloitteen sisältö

Vartiosaari kaikille avoimeen virkistyskäyttöön

Itä-Helsingin sisäsaaristossa sijaitseva Vartiosaari on luonnoltaan ja kulttuurimiljööltään ainutlaatuinen, monipuolinen ja erinomaisesti säilynyt. Saari tarjoaa mahdollisuuden saaristoluonnosta ja hiljaisuudesta nauttimiseen keskellä pääkaupunkia, mikä on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellista.

Vartiosaaren vahvuuksia ovat poikkeuksellisen monipuolinen luonto, saaren sijainti lähellä mannerta, rakennustaiteellisesti arvokas huvilakanta sekä hyvät marja- ja sienimaastot. Vartiosaari tarjoaa erinomaiset puitteet ulkoiluun ja siellä sijaitsee vuonna 2002 palkittu luontopolku.

Saaressa on Suomen ainoa tunnettu rantaruttojuuriesiintymä ja harvinaislaatuinen kotkansiipilehto. Helsingin luontotietojärjestelmän mukaan yli puolet saaren pinta-alasta on arvokkaita luontokohteita: kasvi-, lintu-, kääpä- ja metsäkohteita sekä geologisia kohteita. Lisäksi tuoreen selvityksen mukaan koko saari on arvokas lepakkoalue, mikä tuo sen kansainvälisten sopimusten piiriin.

Yli 80 prosenttia saaren metsistä on todettu Etelä-Suomen metsäluonnon monimuotoisuusohjelman (METSO) kriteerien mukaisiksi arvometsiksi. Alueella on runsaasti vähintään 150-vuotiaita kilpikaarnamäntyjä ja sieltä on tavattu muun muassa harvinainen aarniolaji salokääpää.

Saaren rauha on kuitenkin uhattuna, sillä sinne suunnitellaan Helsingin tiiviimmin rakennettua kaupunginosaa jopa 7 000 asukkaalle.

Alueen luonne luontokeitaana ja huvilakulttuuriympäristönä muuttuisi rakentamisen myötä täysin. Kaava saattaa johtaa läheisen virkistys- ja luonnonsuojelualueeksi osoitetun Ramsinniemenkin rakentamiseen. Vaikutukset eivät olisi pelkästään paikallisia.

Helsingin voimakkaasti kasvava väestö edellyttää riittävän laajoja, vetovoimaisia ja kulutusta kestäviä virkistysalueita. Rakentamattomana merellinen Vartiosaari voisi olla vastaus myös tähän tarpeeseen.

Me allekirjoittaneet vaadimme, että Vartiosaari kaavoitetaan luonnonarvoja ja olemassa olevaa rakennusperintöä kunnioittaen kaikkien ulottuvilla olevaksi virkistysalueeksi. Saareen pääsyä tulisi kehittää edelleen ja huomioida myös liikuntaesteiset.

 

Allekirjoita kuntalaisaloite täällä.
https://www.kuntalaisaloite.fi/fi/aloite/2245

7 Comments Add yours

 1. Sirpa Kähkönen sanoo:

  Vartiosaari on Helsingin saariston helmi ja täynnä luonnon ihanuutta ja historian kerroksia. Se tulee säilyttää virkistysalueena ja kehittää sitä itäisen Helsingin retkeily- ja luontokohteena.

 2. Mari Salo sanoo:

  Luonto ja hyvinvointi kuuluu kaikille!

 3. Oula Leino sanoo:

  Lapsuudessa saaressa asuneena ja siellä kesijä viettäneenä Vartiosaaren rakentaminen kerrostaloilla tuntuu käsittämättömältä jopa rikolliselta luontoa kohtaan . Meillä riitää peltoa helsingin ympäristössä rakentamiseen mutta on vain yksi Vartiosaari Helsingissä ,kivenheiton päässä mantereesta jota ei kannata uhrata rakentamiselle. Paikka on ainutlaatuinen ,toista vastaava ei Helsingistä löydy. Alkon myytyä maansa saaresta KOP:lle jonka tarkoituksena oli rakentaa saari asuinkäyttöön tyssäsi jolloin Helsingin kaupunki osti alueet tarkoituksena kehittää saaren käyttöä virkistys käyttöön, asia eteni jopa niin pitkälle ,että tehtiin käyttösuunnitelma. Tuntuu kummalliselta ,että saari joka alkujaan on hankittu virkistyalueeksi ruvetaankin rakentamaan rahakkaammille onnelaksi lisäksi Rautavan esitys raideyhteydestä saareen ja sieltä eteenpäin Vuosaareen tuntuu haihattelulta vailla mitään todellisuutta . Hanke on niin kallis ,että luulisi näin kovan lamanaikana olevan muutakin ajateltavaa. Kantani rakentamiselle on yrkästi ei.

 4. Oula Leino sanoo:

  Lapsuudessa saaressa asuneena ja siellä kesiä viettäneenä Vartiosaaren rakentaminen kerrostaloilla tuntuu käsittämättömältä jopa rikolliselta luontoa kohtaan . Meillä riitää peltoa helsingin ympäristössä rakentamiseen mutta on vain yksi Vartiosaari Helsingissä ,kivenheiton päässä mantereesta jota ei kannata uhrata rakentamiselle. Paikka on ainutlaatuinen ,toista vastaava ei Helsingistä löydy. Alkon myytyä maansa saaresta KOP:lle jonka tarkoituksena oli rakentaa saari asuinkäyttöön tyssäsi jolloin Helsingin kaupunki osti alueet tarkoituksena kehittää saaren käyttöä virkistys käyttöön, asia eteni jopa niin pitkälle ,että tehtiin käyttösuunnitelma. Tuntuu kummalliselta ,että saari joka alkujaan on hankittu virkistyalueeksi ruvetaankin rakentamaan rahakkaammille onnelaksi lisäksi Rautavan esitys raideyhteydestä saareen ja sieltä eteenpäin Vuosaareen tuntuu haihattelulta vailla mitään todellisuutta . Hanke on niin kallis ,että luulisi näin kovan lamanaikana olevan muutakin ajateltavaa. Kantani rakentamiselle on jyrkästi ei.

 5. Paula Lehtimäki sanoo:

  Vartiosaari säästettäköön meille tavallisille ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta virkistäytyä lähikuntien luontoalueilla.

 6. Virpi Elomaa sanoo:

  Olen samaa mieltä edellisen kirjoittajan kanssa.Vartiosaari on säilytettävä rakentamiselta.
  Meitäkin on, meitä, joilla ei ole omaa kesämökkiä eikä autoakaan. Olen asunut Laajasalossa vuodesta 1969 ja Vartiosaari on ollut minulle ja lapsilleni, nykyisin myös lapsenlapsille, ilon ja virkistäytymisen saari, toinen, parempi maailma, jossa huolet ja murheet kaikkoavat.

 7. Henna Lindström sanoo:

  Viheralueita on jo tuhottu tarpeeksi ja liikaakin ja ahneus senkun kasvaa – keskuspuisto, Kivinokka, Meri-Rastila, Vartiosaari uhattuina. Liekö taas rahaa siirtynyt kaikessa hiljaisuudessa gryndereiltä poliitikkojen taskuihin. Lopettakaa jo! Suomalaiset tarvitsevat luontoa ja luontoyhteyttä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.