Ajankohtaista & tapahtumia 2019

 

 

 

Kaikille avointa ja ilmaista Vartiosaaripäivää vietetään sunnuntaina 18. elokuuta 2019, varaa aika kalenteriisi

Tervetuloa Vartiosaari-seuran 25 vuotisjuhlakaruselliin 23.2.2019!

Hiihtolomaviikon loppuhuipennuksena jääkarusellimies Janne Käpylehto toteuttaa Reposalmeen saaren edustalle 70-metrisen juhlajääkarusellin. Tapahtuma avaa 25 vuotta täyttävän Vartiosaari-seuran juhlavuoden.  Päivällä Vartiosaaressa ja sen ympärillä on klo 11-17 Vartiosaaren historiaan ja luontoon keskittyviä opastettuja hiihto-, lumikenkä- ja kävelyretkiä, Vartiosaaren luonto- ja eläintalliyhdistyksen opastus saaressa talvehtivien lintujen bongaukseen sekä Itä-Helsingin saariston parhaat pulkkamäet ja näköalakalliot.  Myös osa saaren huviloista auki, joissa lämmittely-, grillaus- ja ruokailumahdollisuus. Päivän hämärtyessä ja sään niin salliessa karusellitanssit mieltä ja kehoa lämmittävin rytmein.

Karuselli avautuu klo 12. Karusellilla on myös kahvila

Mäntyniemen toimintakeskuksessa on avoimet ovet, grillauspaikka ja napakelkka

Opastettu hiihtoretki Vartiosaaren ympäri. Ehkä välillä maissakin poiketen. Oppaana Vartiosaaresta kirjan kirjoittanut Jan Strang. Kesto noin 2 tuntia. Lähtö Reposalmen laiturin edestä kello 11.00. – Jäältä näet talvella ne Vartiosaaren huvilat, joita kesällä et näe! Ulos sukset siis survaiskaa ja lylyä lykkimään lähtekää! Omat hiihtovarusteet mukaan.

11-14 Vartiosaaren luonto- ja eläintalliyhdistyksen opastus saaressa talvehtivien lintujen bongaukseen, paikkana talli.

Vartiosaaren taiteilijatalolla klo 12-17 voit tehdä taiteilijoiden opastuksella itsellesi pienen puisen hirven tai askarrella Vartiosaaren lepakon!

13 Opastettu lumikenkäretki, lähtöpaikkana Reposalmen Vartiosaaren puoleinen laituri. Lumikenkäretkelle on varattu 15 paria lumikenkiä, sähköpostivaraukset ilmoittautumisjärjestyksessä info@vartiosaari.fi Lisäksi kaikki, joilla on mukanaan omat lumikengät, mahtuvat mukaan.

Kaikille avointa ja ilmaista Vartiosaari-päivää vietetään sunnuntaina 19. elokuuta 2018 klo 11-16, tervetuloa!

Voit ladata ja tulostaa Vartiosaaripäivän ohjelman painamalla tätä linkkiä

Vartiosaaren osallistava kulttuuriperintöhanke käynnistyy puutarhakierroksella torstaina 28.6.2018, ikkunakorjaustyöpajana 30.6. -1.7, väritutkimuspajana 11.8 ja pinkopahvin korjauspajana 1.9

28.6. Tutustuimme Vartiosaaren puutarhoihin Arkkitehti Mona Schalinin johdolla klo 17.50-19.55. Kierroksen yhteydessä opastetaan myös jättipalsamin kitkentään. Tapaaminen Reposalmen saarenpuoleisella laiturilla.  Tilaisuus päättyy siten, että saaresta ehtii 19.55 lähtevään yhteysalukseen.

30.6-1.7. Kaksipäiväinen ikkunankorjauskurssi Arto Rihkolan johdolla Pikku-Hovissa. Kurssi on molempina päivinä klo 11-17.30. Tapaaminen Reposalmen laiturilla 10.50 tai Pikku-Hovissa 11.00. Kurssit päättyvät molempina päivinä siten, että saaresta ehtii 17.50 lähtevään lauttaan.

Kursseille mahtuu 20 henkeä ilmoittautumisjärjestyksessä. Sitovat ilmoittautumiset osoitteeseen info@vartiosaari.fi.  Lisätietoja varusteista ym. lähetetään kurssilaisille.

Vartiosaaripäivän kaikille avoin suunnittelukokous on keskiviikkona 20.6. klo 18 Vartiosaaren Pikku-Hovissa, lähinnä metsäkirkkoa, sen länsipuolella oleva rakennus. Tervetuloa mukaan, tilaisuudessa on tarjoilua!

Vartiosaari-seuran vuosikokous pidetään 7.6.2018

Seuran sääntömääräinen vuosikokous pidetään  torstaina 7.6.2018 klo 18 VVA:n talolla Ramsinsalmessa.

Vailla vakinaista asuntoa Ry ystävällisesti kutsui seuran pitämään vuosikokouksen VVA:n tiloissa Ramsinsalmen rannalla. Saapuminen kokoukseen:
– omalla veneellä VvA:n laituriin
– maitse omatoimisesti tai opastettuna Viikinkikalliolta klo 17.45
– venekuljetus Strömsinlahdelta klo 17.20 ja tarvittaessa toinen kuljetus klo 17.40
– venekuljetus Reposalmen manterenpuoleiselta laiturilta klo 17.20 ja tarvittaessa toinen
kuljetus klo 17.40
Niitä jotka haluavat osallistua yhteiskuljetuksiin tai opastukseen Viikinkikalliolta pyydetään
ilmoittautumaan viimeistään 5.6.2018 Marja Toikalle puh 0400 709 106 tai sähköpostitse
marja.toikka (at) fimnet.fi

Linkki kokouskutsuun ja esityslistaan

Kokouksen jälkeen voidaan keskustella kesävedestä, kulttuuriperintöhankkeesta ja Vartiosaaripäivästä.

 

SUSI vierailee Vartiosaaressa

Toukokuussa 2017 Joensuun Enossa ensi-iltansa saanut teos saapuu vierailemaan Helsinkiin.

Vierailu on toteutettu yhteistyössä Vartiosaaren luonto- ja eläintalliyhdistys ry:n ja Luonto-Liiton Susiryhmän kanssa.
SUSI on yhden esiintyjän kehollinen kamppailu väärinymmärretyksi tulemisesta ja susiin kohdistuvista ennakkoluuloista. Susi on EU-direktiivillä suojeltu laji, mutta hallintokoneisto lisää tappolupia ja petokonfliktia hoidetaan asevoimin. Miksi suden olemassaolo saa ihmiset pelkäämään? Onko tämä pelko vain ihmisiin istutettu sosiaalinen käsitys? SUSI kuljettaa ruumiin rinnakkaismaailmaan eläimen herkimpään kehään. Yhteyteni intuitiiviseen älykkyyteeni on parantunut ja kehoni tunnistaa halunsa paremmin kuin minä. Kehoni on viisaampi kuin minä. Ja olkoon se minä mitä vain. Mitä minusta kuolee, kun susi kuolee? Avara on reviirini, avara on sieluni, avara on yksinäisyyteni.

Näyttämöllä: Hannele Turunen Ohjaus: Essi Kosola

Video- ja valokuvaus: Mikko Kelloniemi Lavastus ja puvustus: Reima Hirvonen

Äänisuunnittelu: Essi Kosola, Hannele Turunen ja Matti Pajulahti

Esitykset: Su 3.6. ja ma 4.6. klo 18.30 Kesto on noin 50 min.

Esityspaikka: Vartiosaaren Talli.

Lautta-aikataulut: http://www.suomensaaristokuljetus.fi/reittiliikenne/itainen-saaristoreitti/

Lautta saapuu Vartiosaareen klo 17.50 ja lähtee takaisin klo 19.55.
Kulku on esteetön. Esityspaikalla on huussi.

Kahvikioski palvelee ennen esitystä. Kioskissa ja lipunmyynnissä käy vain käteinen.

Lippu: 15 € Maksu paikanpäällä käteisellä. Lippuvaraukset ennakkoon: sudensuuhun@gmail.com

 

TORI on avattu

Seura on perustanut sivuille toripaikan, joka palvelee Vartiosaaren käyttäjiä tarjoamalla paikan, jossa voit ilmoittaa:

  • Saaressa olevista tavaroistasi, joita et itse tarvitse, mutta joka voi olla tarpeellinen jollekin muulle
  • Tarvitsemistasi tavaroista tai palveluista, joita joku muu olisi valmis tarjoamaan saaressa
  • Tarjolla olevista vapaista tiloista tai omasta tilantarpeestasi Vartiosaaressa

Torin löydät etusivun ylävalikosta. Ilmoitusehdotuksesi voit lähettää VARTIOSAARI-INFO -sivun Vartiosaari-seura -välilehden alaosan kommenttipalstalta. Seura varmistaa, ettei ilmoituksissa ole asiattomuuksia.

Tule viettämään Vartiosaaripäivää 2018

Jo perinteeksi muodostunutta Vartiosaaripäivää vietetään sunnuntaina 19.8.2018.

Muistathan varata ajan kalenteriisi jo nyt!

 

Vartiosaari-seura osallistuu jälleen saaren siivoustalkoisiin, tervetuloa mukaan 19-20.5.2018!

Helsingin kaupunki on järjestänyt asukkaiden omatoimisia yhteisten alueiden ympäristönsiivoustalkoita jo vuodesta 1984.  Tarkoituksena on kerätä pois luontoon kuulumattomat roskat saaresta, ei siis huolehtia kiinteistöjen normaalista jätehuollosta. Kaupunki toimittaa roskasäkkejä ja roskapihtejä, mutta työhanskat jokainen tuo itse. Roskasäkkejä ja roskapihtejä on jaossa Reposalmen laiturilla ja nk. kylänlaiturilla Tammisalon puistoa vastapäätä. Tarkemmat yksityiskohdat etusivun valikossa. Käsiä ja innokasta mieltä tarvitaan!

Helsingin kaupunginhallitus myötämielinen Vartiosaaren tuetulle vesiliikenneyhteydelle

Kaupunginhallitus käsitteli 9.4.2018 raportin kaupunginvaltuuston  19.4.2017 hyväksymien toivomusponsien (Tuomas Rantanen ja Jarmo Nieminen) johdosta tehdyistä toimenpiteistä ja toimittaa selvityksen ponsien ehdottajille sekä tiedoksi muille valtuutetuille. Raportin mukaan tarkoituksenmukaisinta on avata Vartiosaarta lähivuosina vähitellen virkistyskäyttöön tuetun vesiliikenteen avulla. Lue lisää: https://www.hel.fi/static/public/hela/Kaupunginhallitus/Suomi/Esitys/2018/Keha_2018-04-09_Khs_15_El/E2028F3E-BD55-C9D3-A561-629586400000/Valtuutettu_Tuomas_Rantasen_toivomusponsi_kevyen_l.html

 

Helsinki haki valituslupaa Korkeimmalta hallinto-oikeudelta Helsingin hallinto-oikeuden päätöksen kumoamiseksi.

Ks. alla, nyt odotellaan, antaako Korkein hallinto-oikeus valitusluvan Helsingille.

Hallinto-oikeus kumosi Vartiosaaren osayleiskaavan ja  Helsingin yleiskaavan Vartiosaaren ja Ramsinniemen osalta

Helsingin hallinto-oikeus kumosi 5.2.2018 antamillaan päätöksillä Vartiosaaren osayleiskaavan sekä Vartiosaaren ja Ramsinniemen osalta myös Helsingin yleiskaavan voimassa olevien maakuntakaavojen vastaisina.

Vartiosaari-seuran laatima osayleiskaavaluonnos on edelleen ajankohtainen

Vartiosaari-Seura ry. on laatinut vaihtoehtoisen ekologisesti, maisemallisesti ja sosiaalisesti kestävään kehitykseen pyrkivän osayleiskaavan osana Vartiosaaren käynnissä olevaa kaavoitusprosessia. Kannattaa tutustua: http://www.vartiosaari.fi/uudet_sivut/wp-content/uploads/2016/05/Vartiosaarenvaihtoehtoinenosayleiskaava1.8.2013klo161.pdf

Vartiosaaressa on valtakunnallisesti uudentyyppinen terveysluontopolku.
Polku mukailee reitiltään saaren aiempaa luontopolkua ja johdattaa tiedon sekä  harjoitteiden avulla luonnossa oleskelun tutkittuhin terveysvaikutuksiin. Esite
Lisätietoa Helsingin Uutisista.

Valokuvaaja Okko Oinosen 360-asteen panoraamakuvia Vartiosaaresta. Mukana näkymiä saaren 19 eri kohdasta. Näkökulmaa voi liikutella hiirellä, myös ylös- ja alaspäin! Panoraamat löytyvät myös Google Mapsista.

Vartiosaarta käsittelevä blogi