Seura piti 25v. juhlavuoden siivoustalkoot 25. ja 26.5.

Vartiosaari-seura osallistui jälleen saaren siivoustalkoisiin 25.5. ja 26.5.2019

Talkoot alkoivat lauantaina 25.5. klo 11 Reposalmen popup-kahvilalta, tarkoituksena oli kerätä rannoilta ja muualta luonnosta sinne kuulumatonta rojua, mutta selkeä kiinteistöjäte (ruohonleikkurit, puutarhakalusteet ym.) eivät kuulu talkoiden piiriin.  Kahvilalta sai jätesäkkejä ja lainaksi roskapihtejä.

Popup-kahvila oli avoinna sekä lauantaina että sunnuntaina klo 11-17.

Seura oli toivonut kaupungilta lavan roskia varten Reposalmeen Laajasalon puolelle viikonlopun ajaksi, mutta lavaa ei valitettavasti saatu Seura toimitti kahvilalle tuodut luontoroskasäkit Laajasaloon, mutta ei selvää kiinteistöjätettä. Kaupunki haki luonnosta kerätyt roskat maanantaina Laajasalosta.

Kaupungin tiedote talkoista:

 ”Talkoissa siivotaan yleisiä alueita, kuten metsiköitä, puistoja, tien pientareita ja rantoja. Yksityiset tontit ja piha-alueet eivät kuulu talkoiden piiriin. Vuonna 2018 talkoisiin osallistui yli 22 500 aktiivista kansalaista (Vartiosaaressa 14 henkilöä)

Talkoissa kerätään pois vain luontoon kuulumatonta roskaa, ei eloperäistä ainesta kuten lehtiä ja risuja. Talkoolaiset saavat käyttöönsä roskapihtejä sekä roskasäkkejä, joita on tarjolla 30 litran sangallisia pusseja ja 75 litran isoja säkkejä. Hanskoja ei ole tarjolla. Helsingin kaupungin alueita hoitava viherurakoitsija lainaa välineet ja noutaa pois täydet säkit ja muut jätteet talkootapahtuman jälkeen. 

Talkooalueelta löytyvä metalli-, sähkö- ja elektroniikkaromu (SER, esim. TV, tietokone, stereot),vaarallinen jäte (esim. akut, öljykanisterit), autonrenkaat ja puujäte (esim. laudat, puiset huonekalut) on muistettava lajitella erikseen omiin kasoihin. Renkaita ym. isokokoisia romuja ei tarvitse säkittää. Mikäli talkoissa on siirtolava, jätteet lajitellaan lavalle. Jätteitä ei saa heittää lavalle sekaisin. Talkoolaiset toimivat omalla tai talkoiden järjestäjän vastuulla. Helsingin kaupunki ei ole vakuuttanut talkoisiin osallistujia.”

Helsingin kaupunki on järjestänyt asukkaiden omatoimisia yhteisten alueiden ympäristönsiivoustalkoita jo vuodesta 1984.  Tarkoituksena on kerätä pois luontoon kuulumattomat roskat pois, ei siis huolehtia kiinteistöjen normaalista jätehuollosta.